Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Обратната страна на света“ според Кос Атанас

Снимка: изд. Библиотека България

В творчеството си всеки автор е способен да бъде себе си и да пресъздава това, което вижда от „Обратната страна на света“. Кос Атанас например открива там стаи – домове на клоуни, куртизанки и сънища, на една малка буржоазка, но и на един шут, открива демони и дракони, късни и ранни шарки и разбира се, обич – разпиляна, а може би и събрана във времето, пространството и логиката.

„Това е един въображаем свят, един идеализиран свят, в който нещата се случват така, както би ни се искало да се случват. В никакъв случай обаче не е изолиран и поставен в рамка. Просто е онзи невидим свят, за който може би си мечтаем“, каза в „Артефир“ Атанас Мадемджиев, авторът зад псевдонима Кос Атанас. Дебютната му стихосбирка носи именно това заглавие – „Обратната страна на света“, и ще бъде представена на 22 февруари в Българския културен институт в Лондон.

„Не изопачавам реалността, по-скоро се опитвам да я заобля и да ѝ придам контурите, с които бих искал да изглежда в очите на другите“, допълва още Атанас. Той споделя, че най-доброто, което може да му се случи като автор, е читателите му да се припознаят в картината на света, която той обрисува с думи.

Поезията на Кос Атанас подсказва, че детето в него все още е живо и пази същността му от света. Според автора душата на човек е неприкосновена и макар животът да ни нанася вътрешни и външни белези, тя не се променя. Тя е онази светлина, която ни води по пътя и която ни помага да устоим на всичко.

„Оттенъците ѝ и обвивката, с която я обвиваме от време на време – било то тъжна, било то радостна, са обвивка под обвивката, но самата светлина в нас не се променя“, твърди Мадемджиев.

Стихосбирката му е посветена на дъщеря му, която не бърза да порасне, а напротив – цени чистотата на детското в себе си. Нещо, което се оказва, че правят и стаите вътре в нас.

„Стаите са нашият предишен живот, нашите спомени за онова, което ни се е случило. Според мен тези спомени са разделени на стаи, стаички, коридори, някои по-големи зали, други – съвсем малки, прашни, забравени, и пътешествието във и около тези стаи изразява нашия житейски път“, споделя Атанас Мадемджиев. Той е на мнение, че единственото, което се изисква от нас, е да посегнем към тези стаи и вратите им ще се отворят. Макар някои да не са много приветливи и често да ни се иска да заключим за постоянно онова, което се крие в тях, винаги е по-хубаво да изберем да се разходим из спомените си, да се сгреем с тях и да се уповаваме в тях. Винаги е по-добре да срещаме себе си и да не забравяме. Тези стаи отварят и допълнителни пътища пред нас, които просто трябва да имаме смелостта да извървим.

Причината „Обратната страна на света“ да диша и живее като книга е нейният рецензент – сладкодумната разказвачка и журналист Мария Касимова-Моасе. На 22 февруари, непосредствено след представянето на книгата в Лондон, тя ще разкаже и своите „Свободно падащи истории“.

Атанас Мадемджиев разказва повече.

Снимки – изд. Библиотека България
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.