Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската двойка Радев-Йотова полага клетва за втория си мандат

Снимка: БГНЕС, архив

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще положи днес клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. От трибуната на парламента държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Избраните за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва да „спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа“.

Преди полагането на клетвата председателят на Народното събрание Никола Минчев ще прочете решението на Централната избирателна комисия, с която Румен Радев и Илияна Йотова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на страната.

Очаква се в словото си от трибуната на парламента Румен Радев да очертае основните приоритети пред президентската институция в следващия 5-годишен мандат във вътрешно- и външнополитически план. 

На тържествената церемония, която е предвидена за 10 ч. и която Българското национално радио ще предаде пряко, са поканени премиерът Кирил Петков, министрите от неговия кабинет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическите мисии у нас, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти и председатели на Народното събрание. Всички официални лица ще бъдат посрещнати пред централния вход на парламента от представителна гвардейска рота.

След церемонията в парламента Негово Светейшество патриарх Неофит ще посрещне президентската двойка в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, ще отслужи тържествен молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени