Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката от посещението на Кирил Петков в Скопие

Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Снимка: БГНЕС

Спорните въпроси между България и Северна Македония вече са с един по-малко, след като Скопие уведоми с вербална нота ООН, че краткото наименование на страната не представлява териториални претенции към географския регион у нас. В изпратената вербална нота се потвърждава, че двете имена – РСМ и Северна Македония, са еднакво валидни, поясни македонският премиер Димитър Ковачевски. Така пътната карта за нормализиране на отношенията, известна като 5+1 вече е 4+1.

Вторият реален резултат – до 60 дни ще има полет София – Скопие. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни линията ще бъде работеща, увери Кирил Петков.

Следващата стъпка е финализирането на договорa за сътрудничество за периода 2022-ра до 2029-та и отваряне на граничния пункт Клепало. За изграждането на Коридор № 8 вече са подписани голяма част от проектите от македонска страна, заяви Кирил Петков.

„Факт е, че е просто немислимо да сме 21 век и да нямаме железница между двете столици. Това трябва да остане като пример за лошо управление на нашите две инфраструктури, което трябва да приключи“, изтъкна премиерът.  

Кирил Петков и Димитър Ковачевски  Снимка: БГНЕС

На 25 януари на междуправителствено заседание в София ще бъдат създадени 5 работни групи – по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Те ще заседават всяка седмица – по една работна група месечно, а координацията ще е на Министерство на външните работи. 

„Няма да има периоди, в които тези групи просто няма да се срещат“, отбеляза Кирил Петков.

За промяна в състава на комисиите и от двете страни на границата се говори неофициално, но и в интервю за „Хоризонт“ вицепремиерът по европейски въпроси Боян Маричич не потвърди. 

„Първо трябва да видим какво е свършено досега и как да продължи работата на историческата комисия. Дали ще има промени в състава ѝ или не ще се договаря допълнително.“

Според Маричич е важно това, че започват да функционират и други работни групи, по други теми.

Димитър Ковачевски и Кирил Петков  Снимка: БГНЕС

По време на срещите е решено, че гаранциите за правата на българите в Северна Македония ще бъдат обект на разговори в работните групи. 

Всичко, за което има съгласие по историческите въпроси, да бъде отразено в учебниците – за това настоява Кирил Петков. По думите му, ако историческата комисия стигне до практични резултати, общите успехи трябва да бъдат вкарани „в реалните учебници“.

„Тези, по които се разбираме и имаме вече общо мнение по тях, те да бъдат отразени в тези учебници.“

Премиерът разговаря и с президента Стево Пендаровски. След разговорите Петков поясни, че в най-къс срок ще има посланик на Северна Македония в София

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна