Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ток или ковид - кой е по-големият проблем в училищата сега

Снимка: архив

Двойно по-висока заболеваемост сред учениците във Варненска област се установи в началото на тази седмица, когато бяха тествани всички ученици в училищата във Варненска област. Положителните тестове сред учениците бяха 86, като от тях 25 случая се потвърдиха в лаборатории. При учителите положителните тестове са 23, а при непедагогическия персонал са 5. Това заяви за Радио Варна Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. В понеделник бяха тествани 37 730 ученици, сред тях и ученици, които имат сертификат за ваксинация, като при последните не се отчита ръст на заразени, допълни Ирена Радева.

От началото на учебната година до 17 януари т.г.  всички бързи неинвазивни тестове, които учениците правят в понеделник, са били отрицателни за  три училища в областта – Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия, Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово и Обединеното училище „Свети Иван Рилски“ в с. Червенци, общ. Вълчи дол. Това съобщиха за Радио Варна директорите и на трите училища.

От този месец пред тях стои друг голям проблем, с който не знаят как ще се справят – тройните и дори четворни сметки за ток и природен газ.

„Търся варианти да слагам соларни панели, да произвеждам ток и да подавам на енергото, защото иначе е немислимо.Нашата сметка до момента е 6 600 лв. До сега сме плащали към 1500 лв. Ние не генерираме печалба, а тока ни се увеличава. В бюджета официални средства за електроенергия не са предвидени.“, каза за Радио Варна директорът на ПГСС в Суворово Марияна Василева.

Шокиращи цени за ток и природен газ са получили и в Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия, каза директорът Йордан Михалев:

„Ние сме на отопление с газ и нещата са много шокиращи. Януари месец 2021 година сме платили около 3000 лв. за газоснабдяването, тази година за януари месец сумата е 12 000 лв. Към момента не знаем нито бюджета какъв ще е, нито единния разходен стандарт и затова ще плащам докато имам пари в сметките. Когато свършат парите ще спра да плащам.“

В Обединеното училище в село Червенци още не знаят колко ток ще платят за януари, каза директорът Стилиян Тончев:

„Добре сме, парното ни е на нафта и сме заредили повече тонове. Притеснени сме за тока, но ще видим като дойдат сметките. Смятам, че ще се справим. Да сме живи и здрави.“

Освен здраве директорите си пожелават и по-дълга междусрочна ваканция, защото:

„Изморени сме вече, защото освен нашите задължения имаме и допълнителни. Предложението за по-дълга междусрочна ваканция е добро, защото имат нужда и колегите малко да си починат и учениците. Навремето имахме и дървени ваканции и грипни ваканции, а сега постоянно работим – дали онлайн или присъствено, а сега и ваканционните ни дни са намалени. Така че имат нужда и учителите и учениците да си отдъхнат малко.“, коментира директорът на гимназията в Суворово Марияна Василева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна