Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ямбол откриват инсталация за обработка на биомаса

Инсталация за обработка и разграждане на зелена биомаса ще бъде открита днес в близост до регионалното депо на Ямбол. Обектът се финансира по оперативна програма „Околна среда”, като инвестицията е за над 3 600 000 лв.

В инсталацията ще се  обработват разделно събрани зелени и дървесни отпадъци, а крайният продукт ще е компост. Съоръжението е изградено на терен от 8 000 кв. метра, а капацитетът за преработка е 2400 тона годишно на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци.

Предстои поставянето на 108 контейнера в кафяв цвят в различни райони на Ямбол за събиране на биомасата. Осигурен е сметоизвозващ камион с носимост 7 тона, както и раздробяваща техника. Преди няколко дни съоръжението е въведено в експлоатация и вече е в работен режим, посочиха ръководителите на проекта.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.