Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

| обновено на 19.01.22 в 11:01
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала по време на президентското слово на Румен Радев, който днес положи клетва за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Депутатите бяха провокирани от думите на президента, че „първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей“.

Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още Румен Радев в обръщението си.

Ние уважаваме институциите, затова бяхме на клетвата на президент, но не приемаме години наред нашата парламентарна група да бъде наричана с обидни думи и опитите да бъдем чегъртани. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни излизането на парламентарната група, когато президентът започна обръщението си към народните представители.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че са напуснали пленарната зала заради несъгласие с отправени от държавния глава политически послания. Председателят на групата Десислава Атанасова упрекна президента в липса на надпартийност:

„Очаквахме дори в началото президентската реч тя да бъде визионерска, тя да бъде надпартийна, да не говори за модели, да не говори за чегъртане, да не говори за мафия“, каза Десислава Атанасова.

„През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от Конституцията – да бъде обединител на нацията.

Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин – ще има преосмисляне, вече при по-голям политически опит, за това каква е ролята н на политическите партии и каква е ролята на президентската институция.

Ролята на президентската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакция на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните пет години.

Да припомня, че сме в ценова криза, в криза във връзка с цените на енергоносителите. Това не е тема от дневния ред на президентската институция.

Отново се търси начин за конфронтация с политически партии“, каза още Десислава Атанасова.

От ГЕРБ обявиха и намерения за конституционни промени с цел премахване на институцията служебен кабинет, тъй като президентът Радев е злоупотребил с правомощията на последните си две служебни правителства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна