Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходността на 10-годишните германски облигации излезе над 0% за пръв път от май 2019 г.

Доходността на 10-годишните облигации на Германия се повиши в сряда над 0% за първи път от 2019 г., отбелязвайки потенциална повратна точка за дълговия пазар в еврозоната, характеризиращ се от години с отрицателна доходност благодарение на масивната подкрепа на ЕЦБ в борбата с дефлационните сили и за справяне с икономическите последни от коронавирусната криза.

10-годишната доходност на държавните ценни книжа на Германия, които се считат за еталон в цялата еврозона, нарасна в сряда до 0,009%, което е повишение с 2 базисни пункта в рамките на деня.

Според редица анализатори излизането на доходността на позитивна територия (над нулата, която е много ключово ниво), отразява очакванията за предстоящо затягането на паричната и лихвена политиката от страна на Европейската централна банка.

Графика на доходността на 10-годишните германски държавни облигации


Повишаването на доходността в Германия отразява рекордно високата инфлация в страна през декември и през цялата 2021 г., както и немската икономика, която се възстановява от пандемията Covid-19. Рекордно висока е и инфлацията в цялата еврозона и това би позволило на ЕЦБ да намали паричните стимулиращи мерки, които от години потискат доходността на облигациите в единния блок.

Днешното нарастване на доходността на немските книжа над нулата идва в момент, когато пазарите на облигации в еврозоната залагат на първо повишение на лихвите от страна на ЕЦБ с 10 базисни пункта в към септември и дори залагат на още едно повишение към декември.

Тези очаквания са подкрепени от сигналите, че и Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвите - при това още през март - и още на три пъти до края на годината.

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ задълбочи възходящото си движение, достигайки 1,9% за пръв път от две годиnи насам, завръщайки се към предпандемичните нива.

Графика на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ


Членовете на Фед също така сигнализираха, че централната банка може да свие силно раздутия си баланс от над 8 трилиона долара, като започне да продават закупените от централната банка ценни книжа.

Тези опасения доведоха до по-висока доходност на облигациите в еврозоната през последните седмици, като 10-годишната доходност на Германия се повиши с близо 40 базисни точки само в рамките на последния месец, проследявайки по-висока доходност на американските книжа.

Европейската централна банка също планира да прекрати своите пандемични спешни покупки на облигации през март, като и това допринася за растящата доходност на еврооблигациите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна