Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се компенсация за битовите потребители на газ

Снимка: архив

Обмисля се компенсация за битовите потребители на газ, но бизнесът е против.

Въпреки че сметките за газ на потребителите растат всеки месец, този факт бе забелязан едва в началото на януари. И енергийното и финансовото министерство започнаха да правят сметки с колко и как да бъдат компенсирани тези домакинства.

Засега е ясно с колко лева ще бъдат подпомогнати засегнатите от скъпия газ потребители, но не и кога и как ще се получи тази компенсация. Очаква се предложението на министерството да бъде внесено на утрешното заседание на правителството.

"Горе-долу сме удовлетворени от предложенията на министъра на енергетиката за компенсации. Процентно за месец декември това ще бъде 17 на сто от сметката", коментира пред БНР инж. Огнян Атанасов.

"Ние искахме 30 на сто компенсация от крайната сума. Но и това по-добре, отколкото нищо. Два пъти е скочила цената на газа от миналия декември и сега каквато е сметката за газа. За тази компенсация трябва да се поиска и нотификация от ЕК.


Има някакъв вариант това да се случи с януарските сметки, вътре да бъде приспаднато това намаление, но не е сигурно времево дали ще стане. Не видях днес да има заседание на МС, поради встъпването в длъжност на президента най-вероятно.

Надявам се това да стане на първото заседание на МС, за да се задвижи процедурата. Защото битовите абонати на природен газ са най-потърпевши от кризата с високите цени на енергоносителите. При тях е основният удар", заяви още в "Хоризонт до обед" Атанасов.

Над 140 хиляди са газифицираните абонати у нас. 90 на сто от тях предпочитат плащане месец за месец, а не на равни месечни вноски.

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени