Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама безработни са обвинени за жестоко убийство на жена от Русе

| обновено на 19.01.22 в 18:11
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев дава подробности за убийството.
Снимка: Ася Пенчева

Окръжната прокуратура в Русе съобщи, че за убийството на 57-годишната Еранухи Пехливанян на 11 януари са задържани двама безработни мъже, на които са повдигнати обвинение за отвличане, грабеж и убийство.

Двамата са следили и изнудвали жертвата, като има самопризнания за убийството, което се отличава с особена жестокост и организираност.

Подробностите по случая бяха представени от окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев, който категорично обяви, че мотивът за убийството са парите.

Еранухи Пехливанян, която е съпруга на общинския координатор на ГЕРБ и председател на групата общински съветници от партията Бедрос Пехливанян, е била следена повече от месец и на 11 януари е била отвлечена от обществен паркинг в центъра на града. Тя е носила със себе си 20 хил. лева. След като е била похитена, жената е била принудена да предаде на престъпниците всички налични пари от дома си - още около 45 хил. в евро и левове.

За да не ги разпознае, двамата решават да я убият. Същата вечер тя е била удушена, а ден по-късно, за да прикрият следите си, убийците разчленили тялото ѝ, след което изхвърлили части от него в река Русенски Лом край населено място на 30 километра от Русе. В момента полицаи и водолази още издирват части от тялото на жената. 

Задържаните са безработни и с криминални прояви в миналото, каза прокурор Георгиев и допълни.

„Единият от обвиняемите вчера беше разпитан от прокурори и от разследващия служител на МВР пред съдия от Окръжен съд Русе и показанията му са протоколирани по надлежен ред. Той е човекът, който ни съобщи и къде са местата, на които е била умъртвена и в последствие частите от тялото ѝ са били изхвърлени в реката. След проверка на тези негови обяснения, бяха намерени в късните часове снощи и част от частите на тялото. Мотивът в този случай е изцяло користен“.

Веднага след убийството двамата си поделят парите, като единият изплаща няколко бързи кредита в размер на 16 000 лв., а другият планирал на следващия ден да си купува кола извън Русе.

Двамата са задържани за 72 часа, като до петък прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража.

Случаят се наблюдава и от Върховна касационна прокуратура.

Какво се е случило на 11 януари

57-годишната Еранухи Пехливанян е била похитена от извършителите, които са я следили повече от месец. Установили са навиците ѝ и са знаели, че разполага с добри финансови възможности и има практика да носи в себе си големи суми пари в брой. Вечерта на вторника (11 януари) Еранухи Пехливанян е взела дневния оборот от 20 хил. лева на една от аптеките, чийто управител е тя, и се насочила към автомобила си. Била е съвсем сама и в този момент към нея се приближили двама мъже, единият от които с полицейска униформа. Поискали й документите за самоличност и след това единият влязъл с нея в автомобила ѝ и насочвал посоката за движение, като поставил на ръцете на жертвата си белезници. Другият ги последвал с автомобил. На близка пресечка Еранухи била преместена във втората кола, като нейната останала на улицата на място, където е забранено паркирането и затруднявала движението. Тъй като вече знаели за това, че семейството държи в дома си още пари в брой, двамата задържани отвели жертвата си в къщата й и я принудили да им даде всички налични банкноти - евро и левове. Тъй като вече били наясно, че тя ще ги разпознае, решили да я убият. Отвели я в покрайнините на Русе и я удушили, за да прикрият грабежа и отвличането. На следващия ден, за да прикрият следите и на убийството, двамата разчленили тялото на жертвата си и ги изхвърлили на друго място във водите на река Русенски Лом. Едва снощи (18 януари) екипите от водолази и криминалисти успяват да открият частите от трупа на местата, които двамата задържани са посочили. 

Обвинените в грабеж, отвличане и убийство са се познавали от около пет години. Единият е на 49, а другият на 55 години. И двамата имат регистрации в МВР за различни престъпления като бракониерство и измами, като единият има и присъда в качеството си на бивш служител на митницата за документално престъпление. Към момента на извършване на убийството и двамата са били безработни. 

Репортажа на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени