Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Работници в "Арсенал" започнаха подписка за възстановяване на ведомствения транспорт

Оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък.
Снимка: Елена Балабанова

Служители от Стара Загора в оръжейния завод “Арсенал“ започнаха подписка с настояване да им бъде възстановен ведомствения транспорт до работните им места в Мъглиж и Казанлък.

Преди дни е станало ясно, че вече няма да може да ползват служебни автобуси, без да им е обяснено защо. Засегнати са близо 600 души. Част от тях днес се събраха пред общината в Стара Загора, за да се подпишат в обща декларация, с която ще потърсят помощ от синдикатите.  

От началото на седмицата всички близо 8 хил. служители в „Арсенал“ са пуснати в платен отпуск, като временна мярка, наложена заради поскъпване на енергоносители, материали и суровини, както и заради многото случаи на коронавирус.

Тази мярка изтича на 11 февруари, но старозагорските работници на казанлъшката оръжейна се опасяват, че и тогава няма как да се върнат на работа, защото ще трябва да търсят собствен транспорт до цеховете в Казанлък и Мъглиж.

Подписката ще внесат в КНСБ с надежда синдикатите да убедят работодателя да възстанови транспорта. Заради затрудненията на оръжейницата хората се опасяват, че тази мярка цели да ги накара сами да напуснат.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.