Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Бъчваров: За нас е чест да застанем до големите имена от НХЛ, които ръководят световната централа

Стоян Бъчваров - ген. секретар на БФ Хокей на лед
Снимка: Личен архив

Сериозен пробив направи българския хокей на лед. Двама наши представители бяха включени в комисиите на световната федерация, което се случва за първи път в историята.

Президентът на родната централа Мартин Миланов влезе в Комисията за състезанията и координацията, която се оглавява от шведа Андерс Ларсон. Освен Миланов в нея са Дмитрий Курбатов (Русия), легендата на НХЛ Джон Ванбиесбрук (САЩ) и Петер Занер (Швейцария).

Генералният секретар на организацията Стоян Бъчваров пък е експерт в Комисията по развитието на детско-юношеското направление, като специално отговоря за формата 3 на 3. Тя се оглавява от Петер Бриза, бившия вратар на националния отбор на Чехословакия. Членове са Улрик Ларсен (Дания), Анди Милс (Нова Зеландия), Марко Валенчич (Хърватия) и Тео ван Гервен (Нидерландия). Освен Стоян Бъчваров като експерти са Игор Андрейкович, Кристин Дюшан и Мануела Грогер-Шнайдер.


„Аз имах честта и удоволствието да съм един мандат в комисията за развитие на детско –юношеския хокей. Сега съм поканен като експерт в същата комисия. Освен това съм член на новата съветническа група за развитие на хокей 3 на 3. Ние вече имаме бронзов медал от младежка олимпиада в нея. Спечели го Мария Румевска преди две години. Президентът на наша федерация Мартин Миланов пък стана член на комисията за координацията на турнирите. Този мандат комисиите са 18, а не 19. В тях преобладават играчи от НХЛ и изпълнителни директори на топ федерации. За нас е чест - двама представители на Българската федерация да застанат редом до тези велики хора в спорта“, сподели специално за БНР генералният секретар на БФ Хокей на лед Стоян Бъчваров.

„Нашите мечти са безплатни, но с две пързалки в София и една в Кранево сме тотално ограничени откъм развитие на деца. Правим някакви опити и събития  на откритите пързалки, но не е достатъчно. За сравнение съседна Турция до 98-99 година имаше една пързалка, сега има 17 с олимпийски размери. Навсякъде по света – държава, кметства, общини помагат на деца, на клубове да се ползва спортната база. Това е нашето желание – в момента работим по един, два проекта, но не сме сигурни, че ще станат. Не е толкова скъпи, не е толкова сложни о няма да отнеме много време. Надявам се да ги реализираме. Първата стъпка от нашата стратегия за развитие на хокея на леда, да имаме 1000 състезаващите се деца, вече е факт. Има интерес въпреки че е скъп спорт", допълни Бъчваров.


Комисията на Мартин Миланов вече е обсъдила положението с олимпийските игри в Пекин, като се разглеждат няколко варианта относно това колко може да е минималният брой състезатели в един отбор, за да може да се играе в условията на пандемия. Вероятно ще бъде прието това да са 15 играчи и двама вратари. Двата отбора, ако имат прекалено много заразени, ще получават по една точка, без дори мачът да се играе. В елиминациите, ако паднеш под минимума, изгаряш и може да бъдеш сменен от следващия в ранглистата. Всички предложения ще бъдат разгледани от борда на световната федерация, преди да бъдат приети за окончателни.

Турнирът по хокей остава най-интересният на олимпиадата, въпреки че НХЛ обяви, че няма да пусне играчите си. В момента един след друг дори ветерани се връщат на леда, за да може да участват на олимпиадата. Последният е легендарният Ерик Стаал, който се върна на леда за “Айова Уайлд” и дори вкара първия си гол в една от долните лиги. Той иска да влезе в състава на Канада за Игрите в Пекин.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени