Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дафовска: Насочихме усилията към ОИ, някои от състезателите работят с психолог

„Посвещавам“ максималните 8 олимпийски квоти, които спечелихме,  на бившия служебен министър на спорта Андрей Кузманов", заяви с чувство на огорчение, примесено с ирония, олимпийската шампионка по биатлон от Нагано 98 Екатерина Дафовска, която гостува в поредицата на пресклуб „България“ „Часът на шефа“. 

"За втора поредна Олимпиада имаме 8 квоти и искам да посветя този успех на бившия спортен министър Андрей Кузманов, който грешно се изказа, че имаме само една квота, а федерацията разполага с толкова много пари. Искам да му пожелая и той да класира толкова спортисти за Олимпийски игри. Знаем какво ни е коствало това - участие във всички състезание от Световните купи, независимо от проблеми и контузии. Преди тези Олимпиади предишния път, когато сме имали пълни квоти, е през 1992 година", каза Дафовска.

Единствената българка с олимпийско злато в зимните спортове,  която ръководи 12 години федерацията по биатлон, разказа как финансистката на спортното министерство  Кристина Начева е спряла парите, отпуснати от Министерски съвет на 26 октомври м.г. за предстоящите Олимпийски игри  в Пекин. Това са 80 000 лв допълнително за  биатлона, както и за останалите федерации от групата на зимните спортове. При това биатлонистите на България спечелиха максималния брой квоти  – 4 при мъжете и 4 при жените.  Ексминистър Кузманов обаче твърдял, че биатлонът има една квота и един милион лева бюджет, което е твърде много, сподели  олимпийската ни шампионка.

"Не бях доволна от резултатите в началото на сезона, но формата на биатлонистите ни се подобрява и се надяваме да е най-добра през февруари. Насочили сме усилията си към Олимпийските игри и няма да участваме на европейско първенство или на други големи състезания. Владо постигна 13-о място в Оберхоф, показахме, че имаме потенциал. Някои от състезателите работят и с психоложката на художествената гимнастика професор Татяна Янчева", добави президентът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!