Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нова книжка за деца с увреждания

Корица на книгата "Доизмислено щастие"
Снимка: Невена Петрова
В Пазарджик започна благотворителна кампания в подкрепа на Дома за деца и младежи с увреждания "Вяра, надежда и любов. Поводът е 30 години от създаването на специализираното заведение. Инициатор на кампанията е педагогът историк Илия Михайлов, затова в неговата пета книга "Доизмислено щастие“ автори на илюстрациите са именно децата от дома. Книгата ще излезе от печат до седмица, а лица на кампанията ще бъдат известни музиканти и артисти.

Всъщност идеята на кампанията е да покаже емоциите на децата с увреждания, които някак остават скрити за обществото. Един опит да  разкрият своето усещане за света и то по най-детския начин чрез рисунките си, а формалният повод, който Илия Михайлов използва е годишнината от създаването на дома, който три десетилетия ежедневно се посещава от десетки деца, не само от Пазарджик, но и от региона.

Илия Михайлов е добре познат на аудиторията. В неговите разкази по деликатен начин се разкрива душевността и противоборството на съвременния човек. Книгите му са за размисъл, за припознаване и за поглед отстрани, като реалните сюжети с художествените елементи са поднесени по един достъпен начин, затова и възприятието става на едни дъх. Самото заглавие "Доизмислено щастие“ също е провокирано от конкретна случка.

И този път Илия Михайлов запазва традицията да предоставя всичките средства от продажбите на книгите си за благотворителни каузи.

Пак по традиция и тази кампания ще бъде подпомогната от популярни личности.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.