Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания заразените с Covid-19 са се увеличили с 3 млн. души за 45 дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания за първи път от 2 ноември насам кумулативната честота на коронавируса е спаднала с 91 пункта и вече е 3 306 случая на 100 000 жители. От началото на шестата вълна, само за месец и половина броят на заразените с Covid-19 се е увеличил с три милиона души и все още държи рекордно високи стойности, но експертите смятат, че скоростта на заразяване с Омикрон варианта вече намалява. 

Има и скептици, които мислят, че забавянето се дължи на по-малкото тестове, които се регистрират официално когато се правят, а не защото има по-малко инфекции.

Като цяло обаче повечето епидемиолози предричат пик на шестата вълна в края на тази и началото на следващата седмица. 

След това в зависимост от броя на заразените ще стане ясно дали ще останем в т.нар. плато на заболеваемостта или ще има рязък спад. 

Опитът от Южна Африка, където за първи път бе засечен варианта Омикрон показва, че 5 седмици след бързото покачване започва спад.

„Имайки предвид, че в момента 97% от случаите в Испания са с Омикрон, твърде вероятно е да имаме същия сценарии“, казва Салвадор Пеиро от Фондацията за биомедицински изследвания във Валенсия. 

Според него краят на шестата вълна няма да настъпи до втората половина на февруари.

След това ще има период на стабилност, по-дълъг в Европа, където броят на ваксинираните с две и три дози е висок, и не толкова продължителен в Африка, където едва 15 % от населението е ваксинирано, твърди професор Хуан Хосе Бадиола от Универститета в Сарагоса. Затова единственият изход е „да помогнем на тези страни да увеличат процентите си на ваксинация", казва той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна