Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорите във ВСС: Декларацията в НС за Гешев е без юридическа стойност и с политическа цел

| обновено на 19.01.22 в 18:46
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра позиция по повод декларацията на управляващата коалиция, с която миналия петък от парламентарната трибуна беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

В позицията се изразява безпокойство и възмущение от "безцеремонното  погазване на принципите на правовата държава".

Според становище, което беше огласено от говорителя на Прокурорската колегия Калина Чапкънова, приетата декларация няма юридическа стойност и преследва политически цели:

"Обявената от трибуната на Народното събрание декларация няма юридическа стойност и очевидно е насочена към постигане на политически цели. Подобен род действия са израз на стремеж към отклоняване на вниманието от особено значимите обществени въпроси. Затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото. 

Считаме, че този акт на народните избраници руши както демократичните устои на управлението, така и основните европейски ценности. Съвместните действия на изпълнителната и част от законодателна власт, представляващи недопустима намеса в съдебната система, застрашават установеният правов порядък и обществен ред.

Остро се противопоставяме на продължаващите опити Прокуратурата на Република България да се превърне в залог на изхода от политически сблъсъци. Апелираме законността да бъде мяра в диалога между институциите", се казва в становището.

То беше подкрепено от всички членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще бъде изпратено на редица български и европейски институции. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна