Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция получи изтребителите "Рафал" от Франция

Френски изтребител "Рафал" излита от база в Нджамена, Чад, за мисия в Мали - 14 януари 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция получи шест нови френски изтребителя "Рафал" от Франция. Сделката се приема като засилване на отбранителните способности на Европейския съюз, както и за отблъскване на турските амбиции за сондиране за нефт и газ в Средиземноморието. 

На тържествена церемония в присъствието на премиера Мицотакис шест бойни самолета "Рафал" се приземиха на авиобазата "Танагра".

"Затваряме врата срещу всяка военна заплаха", каза премиерът  в обръщение към военни състав на авиобазата. Самолетите са в готовност да влязат в експлоатазия незабавно. Пилотират се от гърци, завършили специализация си във Франция.

Пристигналите шест изтребители са част от доставката на общо 24 самолета от този тип, за да се подсили отбранителната мощ на гръцката авиация и като цяло на силите на НАТО.

Сондажите на газ в Източното Средиземноморие са поле на конфронтация между Атина и Анкара. Гърция извършва модернизация на военните си сили на фона на това засилено напрежение с Турция.

От опозицията направиха изявление и припомниха, че сделката за закупуването на изтребителите е ратифицирана от мнозинство в парламента, а средствата са от данъците на гърците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна