Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Киев Блинкън увери Зеленски в американската подкрепа

Според държавния секретар на САЩ се работи с Европа по възможен пакет санкции срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Блинкън (вдясно) и украинският външен министър Кулеба по време на разговорите в Киев, 19 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова западните страни да останат единни с оглед на неуморната, по думите му, руска агресия срещу Украйна.

По време на посещението си в Киев Блинкън увери украинския президент Володимир Зеленски в американската подкрепа и заяви, че се работи с Европа по възможен пакет санкции срещу Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на американската страна за допълнителната военна подкрепа на стойност 200 милиона долара, която е била одобрена в края на декември, но официално потвърдена днес.

Украйна не планира нападателни операции и конфликтът има едно решение - дипломация, категоричен беше външният министър Дмитро Кулеба.

Решението по кой път да се поеме е на руския президент Владимир Путин, заяви от своя страна държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън:

"Бяхме ясни, че предпочитаме да намерим дипломатическо решение на конфликта и ситуацията да се уталожи. Това е най-отговорното нещо, което всеки от нас може да направи. В същото време сме категорични, че ако Москва избере да поднови агресията си срещу Украйна, тя ще бъде посрещната с много сериозни последствия. И това го казват не само Съединените щати, а и страни в Европа и отвъд."

Пред служителите на американското посолство в Киев Блинкън коментира, че руският президент Владимир Путин планира значително да засили военното присъствие на Москва в близост до границата с Украйна, което в момента наброява около 100 000 военнослужещи.

Блинкън ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Женева в петък, а целта е да се провери готовността на Русия да разреши кризата по дипломатически път, твърдят американски източници.

Поддръжници на бившия украински президент Петро Порошенко с протестно шествие в негова подкрепа - 19 януари 2022 г./Снимка: ЕРА/БГНЕС

Междувременно украински съд отложи за утре заседанието, на което ще се произнесе по искането на прокуратурата да бъде задържан бившият президент Петро Порошенко. Милиардерът се завърна в понеделник в Украйна от съседна Полша, за да се пред съд в столицата Киев по обвинения в държавна измяна. В подкрепа на Порошенко беше организиран голям протест шествие.

Прокуратурата твърди, че Порошенко, който беше избран за държавен глава след като Русия анексира Крим през 2014 година, е извършил предателство като фактически е финансирал сепаратистите в Донецк и Луганск,  купувайки от там въглища за 54 милиона долара през 2014-а и 2015 година.

Бившият украински президент Петро Порошенко говори пред поддръжници пред съда в Киев, където беше извикан, тъй като е изправен пред обвинения в държавна измяна и опит за грабеж на национални ценности -19 януари 2022 г. Порошенко беше арестуван при влизане на украинска територия по указание на украинския главен прокурор. Снмика: ЕРА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!