Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия призова Вашингтон да прекрати военната си подкрепа за Киев

Сергей Рябков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков призова Вашингтон да прекрати военната си подкрепа за Киев. Според него действията на Съединените щати са пряка заплаха за Русия.

Сергей Рябков увери, че Русия по никакъв начин не застрашава сигурността на Украйна, но и че не възнамерява да изтегля войските си, струпани на общата граница. 

„Ще се отнася до американските искания спешно да изтеглим войските си от Украйна, то ще продължаваме търпеливо да обясняваме на колегите, че съответните сили и средства се намира на наша територия и не възнамеряваме да променяме движението им под външен натиск“, посочи Рябков по време на дискусия в Москва, организирана от международния дискусионен клуб “Валдай”.

Той беше категоричен, че руската страна няма да отстъпи от основното си искане, а именно прекратяване на по-нататъшното разширяване на Северноатлантическия алианс на изток:

„Нужни са ни правни гаранции за неразширяване на НАТО под формата на двустранен договор със Съединените щати и на многостранно споразумение с НАТО. Там всичко е написано“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна