Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова може да обяви извънредно положение в енергийния сектор

Наталия Гаврилица, министър-председател на Молдова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдова се кани да обяви извънредно положение в енергийния сектор след като руският газов гигант "Газпром" отхвърли молбата на Молдова за разсрочване на плащането за доставките на синьо гориво за януари, пише Ройтерс.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че страната може да плати 38 милиона долара от общата сума, възлизаща на 63 милиона долара. Утре правителството се поиска от парламента да обяви извънредно положение, което ще даде на управляващите повече правомощия за справяне с кризата, като пренасочване на газовите доставки от индустрията към домакинствата и използването на бюджетни средства за плащане за горивото.

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица съобщи, че "Газпром" е предупредил, че ако не се плати до 20 януари, газовите доставки ще спрат.

Молдова и руската компания сключиха 5-годишен договор, който започна да тече на 1 ноември миналата година и според който трябва да се плаща авансово до 20-то число на всеки месец.

Молдова въведе извънредното положение в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври, след като "Газпром" обяви готовност да спре доставките през ноември заради забавено предплащане.

За да реши кризата, молдовският парламент въведе поправки в бюджета, за да осигури средства за плащането.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени