Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС обсъжда компенсация за пенсионери с по-ниски пенсии след индексацията

Снимка: Ани Петрова

Компенсацията за пенсионерите, които през януари получиха по-ниски суми, ще бъде разгледана в бюджетната комисия в парламента. Текстовете се внесени между първото и второто четене на законопроекта, с който се удължава действието на бюджета за 2021 до края на март тази година.

Предложението пенсионерите, които са получили по-нисък доход през януари спрямо декември, да бъдат компенсирани, е внесено от група народни представители, сред които и председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански. Още на първо четене той заяви готовност да предложи допълнението.

Сред останалите предложения, направени между двете четения, са казуси, повдигнати от сдружението на общините и други организации заради неяснотите, които настъпват от липсата на приет бюджет за тази година.

До ситуацията се стигна заради сформирането на редовен кабинет в края на годината. Приемането на бюджет за настоящата година в кратки срокове бе невъзможно, а и в актуализацията на миналогодишната финансова рамка бе предвидена възможността да влезем в 2022 без бюджет.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.