Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат намаляване броя на членовете на КЕВР

Снимка: БГНЕС

Намаляване на броя на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 - това предвиждат  промените в Закона за енергетиката, които ще разгледа на първо четене парламентарната енергийна комисия. В момента председателят на регулатора Иван Иванов и един от комисарите - Евгения Харитонова, са с изтекъл мандат.

За да може регулаторът да стане 5-членен, законопроектът предвижда да отпадне изискването да има един комисар с юридически стаж и още един с икономическа насоченост.

Ще бъдат освободени и двама от енергийните комисари, като това ще стане чрез жребий, теглен в парламента. Разширява се доста определението за стаж на кандидатите и комисари вече ще могат да стават и хора, които са работили преди това в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти и банковото дело, свързани с енергийния сектор.

Вчера от думите на премиерът Кирил Петков, който многократно критикува работата на комисията, стана ясно, че управляващите имат няколко предложения за председател на регулатора, но никой от тях все още не е потвърдил, че иска да бъде номиниран за поста.

„За председател на КЕВР имаме няколко идеи,…но първо трябва да видим тези хора, защото те трябва да са от индустрията, трябва да имат огромен опит, да са независими, така че започнали сме да говорим с хора, които да бъдат нашето предложение, обаче още не мога да кажа специфично, защото още нямам отговор от нито един от тях“, заяви Петков.

Не се предвиждат промени при двамата комисари, които отговарят за ВиК сектора. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!