Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МС обсъжда промени в Закона за водите и Закона за електронното управление

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

На редовното си заседание днес правителството ще разгледа промени в Закона за водите, както и изменение и допълнение в Закона за електронното управление.

С промени в Закона за водите ще бъде удължен срокът на действие на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. Целта на поправките е преодоляване на пропуските в съществуващата нормативна уредба, тъй като действието на плановете изтече в края на миналата година, обясни преди няколко седмици пред Българското национално радио (БНР) вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е вносител на законодателната поправка.

„Ние от Нова година оставаме без такива планове, което според законодателството създава и допълнителни рискове, защото то е свързано и с други процедури, а не само с обследване на рисковете от наводнения“, каза той.

Затова с поправки в закона настоящите планове ще са в сила до актуализацията и приемането на нови, за да продължат дейностите по ползване и управление на водите.

Правителството ще одобри законодателни промени, свързани със създаването на новото Министерство на електронното управление.

Държавна агенция „Електронно управление“ са закрива, а всички правомощия на председателя ѝ се прехвърлят на оглавяващия новото ведомство министър Божидар Божанов.

Очаква се на днешното заседание министрите да приемат и планове за действие за тази година по мерките, свързани с членството на страната ни в Европейския съюз.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.