Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите разглеждат на първо четене промени в закона за ДДС

Снимка: БГНЕС, архив

Депутатите ще обсъдят днес в пленарна зала на първо четене промени в закона за данък върху добавената стойност. С част от тях се регламентира възможността за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

С измененията в закона за данък върху добавената стойност се цели да се въведат изисквания на няколко евродирективи.

С една от тях се въвежда освобождаване от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. С промените се прецизират действащите от 1 юли миналата година режими на облагане на стоки и услуги, осъществени по електронен път към данъчно незадължени лица.

Предвидени са и разпоредби, които дават възможност за корекции при грешно третиране на доставка, при наличие на влязъл в сила ревизионен акт.

Законопроектът предвижда удължаване на срока, в който може да се прилага намалената ставка, както и разширяване на обхвата на Приложение 4 по отношение на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС.

В дневния ред на депутатите са още първо четене на промени в закона за корпоративното подоходно облагане и в закона за акцизите и данъчните складове, с които се хармонизира националното законодателство в съответствие с изискванията на европейското.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна