Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от руската Комунистическа партия искат признаване на независимостта на ДНР и ЛНР

Генадий Зюганов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутати от Комунистическата партия на Русия поискаха от президента Владимир Путин да признае независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна република в Украйна.

Единайсет депутати начело с лидера на Комунистическата партия Генадий Зюганов внесоха в Държавната дума проект на обръщение към президента със заглавие „За необходимостта от признаване на Донецката и Луганската народна република”.

Депутатите са на мнение, че подобен акт бил „обоснован и морално оправдан”. Според тях украинските власти извършват геноцид срещу собствения си народ, а признаването на независимостта на сепаратистките републики ще гарантира защитата им от външни заплахи. Народните избраници настояват двете образувания на територията на Югоизточна Украйна да бъдат признати за „самостоятелни, независими и суверенни държави”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за агенция „Новости”, че все още не е видял документа. През последните години стотици хиляди жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство. През ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна