Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великобритания стимулира изследванията за генетично модифицирано земеделие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Обединеното кралство въведе в четвъртък промени в политиката, които да улеснят провеждането на изследвания относно генетичното модифициране на земеделските култури. Британските депутати твърдят, че новите правила ще позволят развитието на нови видове култури, които изискват по-малко пестициди и са много по-устойчиви на екологични трудности.

Джо Чърчил, министърът на агроиновациите и адаптацията към климата, заяви:

"Новите генетични технологии биха могли да ни помогнат да се справим с някои от най-големите предизвикателства на нашата епоха, около продоволствената сигурност, изменението на климата и загубата на биоразнообразие. Сега имаме свободата и възможността да насърчават иновациите, за подобряване на околната среда и ни помагат да отглеждаме растения, които са по-силни и по-устойчиви на изменението на климата".

Все пак някои критици на новата промяна заявиха, че този ход не адресира правилно факта, че повечето фермери не са склонни да отглеждат генетично модифицирани култури и че гражданите на Обединеното кралство не обичат да ги консумират.

В допълнение към това, критиците подчертават, че през последните 35 години генетично модифицираните култури не са показали голяма реална стойност и до голяма степен са отклонявали вниманието към истинската дискусия за реформирането на хранителната система.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.