Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият цигулков концерт на Емил Табаков със софийска премиера

Инициативата е на Софийската филхармония, солист е Светлин Русев

На 20 януари 2022 г. по покана на Софийската филхармония гост-диригент ще бъде маестро Емил Табаков. Столичани ще имат шанса да чуят за първи път най-новата му композиция - Концерт за цигулка и оркестър. Солист ще бъде Светлин Русев. Програмата допълва и "Фантастичното дюкянче" от Оторино Респиги.

Създаването на музикална творба с подобен мащаб не е често явление в културната ни реалност, затова не беше изненада, че новият Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков получи своята премиера на 3 октомври 2021 г. в рамките на един от най-престижните български фестивали - "Мартенски музикални дни", при това на закриването на дългоочакваното издание, в което беше отбелязана 60-годишнината на форума.

Композиторът споделя, че вдъхновението за написване на Концерта идва от станалите традиция фестивални срещи на бивши възпитаници на русенското Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", в които обикновено участва и Светлин Русев. "Получава се изключително хубава атмосфера - творческа и приятелска. Тази енергия ми даде идеята да напиша нещо точно за този оркестър със този солист и по повод тази годишнина", каза авторът в интервю през есента.

За предизвикателството да изсвири Концерта за цигулка и оркестър за втори път под палката на автора блестящият български цигулар Светлин Русев разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени