Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Крайно необходимо е дейността на брокерите на недвижими имоти да се регулира със закон

Снимка: arşiv

В повечето държави в Европа, дейността на брокерите на недвижими имоти е регламентирана със закон. В България обаче подобна регулация няма, въпреки че в последните няколко години се правят сериозни стъпки в тази посока.

В момента дейността на брокерите на недвижими имоти се регулира единствено от Търговския закон и Закона за задълженията и договорите.

Според Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти, регулацията на имотния пазар е крайно наложителна.

"Регулацията ще повиши качеството на предлаганата услуга, ще защити интересите на клиентите, ще повиши тяхното доверие към брокерите и агенциите за недвижими имоти. От друга страна ще намали нелоялните практики в бранша", каза Балинов.

Сред най-често срещаните нелоялни практики са фалшивите обяви в интернет. 

"Пример за подобна практика е когато една обява за продажба на имот се рекламира от много агенции и не се сваля от интернет пространството дори след продажбата на имота. Целта на тези агенции и брокери е да набират повече клиенти чрез тези обяви. Не са малко случаите, в които се пускат обяви за несъществуващи имоти. Сглобяват един филм от няколко кадъра - фасадата на един имот, вътрешни снимки от друг имот. Слагат цена и квадратура и обявата е налице. Понякога това се прави и заради нелоялните купувачи, които тръгват сами да издирват собственици на имоти за да избегнат плащането на комисионна", каза Калоян Балинов.

Експертът е на мнение, че доверието на клиентите към брокерите се повишава само след свършена работа.

"Първоначалната информация, с която разполага клиентът, е оскъдна и той се лута. От друга страна, хората се натъкват на нелоялни практики дори от някои от големите агенции за недвижими имоти, което отразява негативно на реномето на брокерите и на по-малките агенции. Това може да бъде спряно само със Закон за дейността на брокерите", поясни Балинов.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Калоян Балинов:




 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени