Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев:

Дискриминацията на българите в РСМ е основният проблем

Снимка: БГНЕС

Срещата на новите премиери на РСМ и България бяха съпътствани с безкрайно много анализи. Беше обърнато внимание и в европейските медии.

Повечето от анализаторите от двете страни на границата смятат, че нещата тръгват в правилната посока.

Република Северна Македония изпълни едно от исканията на България и изпрати вербална нота до ООН, с която уведомява всички страни членки, че краткото наименование Северна Македония не представлява териториални претенция към географския регион у нас.

Така България прие официално да използва името Северна Македония, обявиха Димитър Ковачевски и Кирил Петков след разговорите в Скопие.

Темата коментира в “Нашият ден“ евродепутатът Андрей Ковачев:

“Всичко това, за което в момента се говори, че е надграждане или работна група ще се прави, са по всички други неща, но не и по основното. Опитваме се да заметем под килима основното.

Основното, розовият слон в стаята е дискриминацията към граждани, които открито заявяват етническата си принадлежност и произход, както и нежеланието за историческо помирение, основано на един обективен прочит на историята, както е записано в Договора от 2017 г.“

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски

Това категорично не е само въпрос на историците, защото той е директно свързан с дискриминацията. Когато младите европейски поколения, които живеят в сегашната Република Северна Македония, получават такова образование, каквото е в техните сегашни учебници, което да води до омраза към своя съсед.

Всички манипулирани и фалшифицирани данни, които се предават на младите поколения, водят до основния ни проблем – дискриминация на хората в сегашния момент.

По никакъв начин това не е академичен спор между археолози или професори по история, които спорили кой цар какъв бил. Другата страна се опитва да го представи някой път така пред колеги – както в ЕС, така и в САЩ, че това е някакъв абстрактен академичен спор.“

Чуйте какво е положителното във визитата на премиера Кирил Петков в РСМ от Андрей Ковачев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна