Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Баев: Интензивните легла не са начин за контрол над епидемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Математическите анализи и изчисления понякога са откъснати от реалността и не вземат предвид всички фактори, които са важни за епидемиологията и за контрола на едно инфекциозно заболяване.“ Това каза пред БНР д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и магистър по обществено здраве, съосновател нa Фейсбук общността Наука в кризата - Science In The Crisis.

Според Баев критиките към новия план на управляващите за борба с коронавируса в голямата им част са основателни.

Не може да имаме респираторна инфекция, която се контролира на база на заетите интензивни легла, смята той.

„Това е несериозно. Първо, нямаме достатъчен брой такива, защото нямаме достатъчно интензивни лекари и сестри. Освен това, по-голямата част от хората на интензивните легла не преживяват, те доближават 90%, тоест ние какво казваме на хората – спокойно, има легла за хора, които ще починат. Това ли е начинът да контролираме епидемията“, коментира Баев в предаването „Преди всички“.

По думите му интензивните легла са важен фактор, но това е вече крайната фаза на различните етапи в здравната система.

„Много е важно да следим заболяемостта и тя да дава основание за едни или други мерки, защото това е по-дългосрочната предвидимост. Ако сме стигнали до интензивните легла, нещата са изпуснати вече.“

„Високата заболяемост сред децата не е само защото те се тестват регулярно, и учителите. Това са големи колективи, които прекарват много дълго време заедно, в затворено помещение. Нормално е там да имаме много положителни резултати. И друго – не всички деца биват тествани, което е проблем“, отбеляза Момчил Баев.

За зеления сертификат при деца е трудно да се говори еднозначно, защото ваксините и боледуването не дават стерилизиращ имунитет, поясни той.

Образованието от разстояние е мярка, която временно ограничава разпространението на вируса, но не е трайно решение.“

Посегателството срещу лекари във време, в което най-големият ни проблем е недостигът на кадри в здравеопазването, е нещо, което не можем да си позволим като общество“, заяви още Баев по повод случаите на насилие над лекари и допълни:

Хората са уморени и реагират остро на мерките, на ваксините и т.н. Част от проблема в тези реакции е свързан с разнопосочното говорене в обществото. Допуснаха се много дезинформатори, които разделят и обществото, и медицинското съсловие.“

Очевидно трябва да се действа на принципа на моркова и тоягата – с насърчителни и ограничителни мерки, обобщи темата Момчил Баев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна