Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регулация на дроновете предвижда нова наредба

Снимка: БГНЕС

Регулация на дроновете предвижда нова наредба, която още не е приета. Но това ще е и първият опит за по- детайлно регулиране на летателните средства. Машината ще подлежи на регистрация като колата. А за пилотирането ще се минават курсове. Бизнесът и любителите биха били доволни, прогнозират от бизнеса.

Регулацията на дроновете у нас не е от вчера, припомни Христо Гунчев от “Гражданска въздухоплавателна администрация”. И сега се издават т.нар. шофьорските книжки за дронове, каза още Гунчев. Но досега наредбите са покривали въздушния риск. Не и риска на земята.

Новата наредба разпределя дроновете на три категории и на подкатегории. И според тях собственикът ще трябва да минава определен тип обучение. Най- леките – любителските – ще могат да се управляват от навършили 16 години, ако са членове на аероклуб. Христо Гунчев от “Гражданска въздухоплавателна администрация” уточни, че дроновете- играчки не са предмет на регулация.

Тези подкатегории се определят от също от теглото на дрона. За тях обученията ще са онлайн, обясни Христо Гунчев. Когато е за специфични дейности с дронове до 2 или 4 кг, обучението е присъствено.Любопитен елемент от наредбата е въвеждането на географски зони, в които е забранен полетът на дронове. Гунчев поясни, че гражданите няма да могат да искат забрана на полети над частните им имоти.


Заради готвеното законодателство предстои да се прави и актуализация на системите за регистрация. А по-ясните регулации ще повишат и защитата на правата на гражданите.

Бизнесът ще е спокоен, че има ясни регулации, коментира темата и  Антон Пулийски от "Обединено дрон общество". Регулацията би дала по-голяма яснота за инвеститорите, които искат да правят бизнес с дронове, счита той.

Паралелно с изготвянето на вътрешното законодателство на европейско ниво се обсъжда поредната регулация. Идеята – дроновете да имат специално обособено въздушно пространство.

Преди повече от месец изтече срокът за общественото обсъждане на българската наредба кой и как да използва дроновете. Според Христо Гунчев вероятно през януари наредбата ще влезе в сила след публикуването й в Държавен вестник.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна