Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промени в Закона за ДДС

На първо четене: Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Снимка: БГНЕС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС - това реши мнозинството с гласуваните на първо четене промени в Закона за данъка върху добавена стойност. Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната ни е заплашена със санкции.

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.

От мотивите става ясно, че ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия „Възраждане“ се възпротивиха на тези промени. Депутатът Цончо Ганев заяви:

„Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС, ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите“.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ посочи:

„Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали“.

И уточни:

„Така, че оттук нататък ще има ДДС за ваучерите, ако се гласува и на второ четене“.

С приетите на първо четене промени в закона за ДДС депутатите решиха още да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили.

Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна