Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ позволиха на Балтийските държави да внасят американски оръжия в Украйна

| обновено на 20.01.22 в 18:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са дали зелена светлина на трите балтийски членки на НАТО да доставят на Украйна американско въоръжение, с което разполагат, в помощ при евентуална руска агресия.

За това съобщи представител на Държавния департамент в Берлин, където днес се срещат първите дипломати на Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания.

Не се съобщава точно какво количество и какъв вид въоръжение ще предоставят Естония, Литва и Латвия на Украйна. За арсеналите им обаче се знае, че включват американски преносими бронебойни ракетни комплекси "Javelin" със самонасочващи се боеприпаси.

Военният министър на Литва Арвидас Анусаускас потвърди, че страната изпраща отбранителна техника на Украйна в опит за възпиране на евентуална руска атака.

"Историята показва, че отстъпление пред агресора обикновено води до мащабна война. Украйна трябва да разполага с необходимите средства, за да противодейства", заяви Анусаускас.

Естония съобщи, че може да изпрати на Киев и 122-милиметрови гаубици, но първо трябва да получи разрешение за това от Финландия и Германия, където тези оръдия са били на въоръжение преди това.

Десетки хиляди руски военнослужещи, танкове и артилерия са разположени в близост до украинската граница от края на миналата година.

Администрацията на президента Джо Байдън одобри изпращането на оръжия на Украйна на стойност 650 милиона долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени