Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на икономиката със законопроект, който да защити потребителите

Законопроект: На колекторските компании се забранява да тормозят и изнудват длъжниците

Нинова: Абсолютно наясно сме срещу какво се изправяме

| обновено на 20.01.22 в 15:03
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС
Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребителите, а на колекторските компании ще се забрани да тормозят и изнудват длъжниците.

Това предвижда нов законопроект, който трябва да защити потребителите от колекторския произвол, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова:

„Забраняват се действия и практики по събиране на вземането чрез използване на тормоз, принуда - физическа или психическа, или обида, осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 часа вечерта до 7:00 сутринта, както и в почивни и празнични дни.

И най-важното, може би - новият кредитор няма право да иска от потребителя каквото и да е плащане, различно от сумите, уговорени в договора с първоначалния кредитор. Има случаи, от които от 10 лева изведнъж човек се оказва, че трябва да дължи 500 или повече“.

Законопроектът предвижда и санкции до 50 000 лева за компаниите при нарушения, добави още министър Нинова:

„Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме, в оборот са от 4 милиарда лева, по този въпрос - наясно сме каква сила имаме срещу себе си. Наясно сме и какво може да последва от това, което започваме да правим и сме още по-наясно, че няма да се откажем. Хората имат нужда от тази закрила, да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна