Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Валери Григоров: МВР има дирекции с дублиращи функции

"Системата на МВР е приведена в безпомощно състояние"

Ген. Валери Григоров
Снимка: БГНЕС

"Налице е показател за неизяснена концепция за това какво искаме да постигнем с предстоящата структурна реформа в МВР. Всички взети политически решения досега през годините - без оценка, без анализ, без ясни цели, показват обратен ефект". 

Това коментира пред БНР ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция, дълги години началник на Охранителна полиция в СДВР. 

Той припомни промени в структурни звена през годините, които са били в противоречие и с европейските практики. И препоръча, когато един министър поеме поста, да види съществените неща, направени преди 5-10 години. 

В предаването "12+3" ген. Григоров допълни: 

"Към настоящия момент имаме по-сложни и тежки проблеми във взаимоотношенията между основните структурни звена в МВР. Има дирекции с дублиращи функции, има звена, които изобщо не осъществяват дейност. Не може да се съкращават отделни звена без яснота за степента на натовареност и потребността от ресурсни възможности. Най-добрият пример в това отношение е Гранична полиция, която беше унищожена. От 9500 служители на щат сега те са под 6000". 

По думите му през последните години няма министър на вътрешните работи, който да говори за конкретно противопоставяне на уличната престъпност:  

"Само се говори за корупция, това е удобно, политически артикулирано и като че ли изчерпва темата. Тревожен е фактът, че вече публично се разпространяват наркотиците, дилърите без притеснение разпространяват наркотици. Противозаконното отнемане на автомобили е значимо, но не се говори за него... Системата на МВР е приведена в безпомощно състояние, лишена е от всякаква динамика на управление. МВР се е превърнало в регистратор". 

Интервюто с ген. Валери Григоров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени