Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Галерия „Галерия“ продължава да се развива

Снимка от работата на Дагмар Шюрер в студиото на БНР
Снимка: Радослав Чичев

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът, който създава тази мрежа, се намира в ателието на студио „Реактив“, чиито създатели са Албена и Рене. Галерия „Галерия“ работи денонощно, като мрежата е достъпна в близост до физическия адрес на галерията. Основателите ѝ подготвят редовна програма с изложби, които се сменят на всеки 2 месеца.

„Площадка“ е новият виртуален скулптурен парк на галерия „Галерия“. Намира се на ул. „Елисавета Багряна“, точно срещу Агенцията по вписванията. „Площадка“ показва дигитални скулптурни произведения, видими само на мобилните устройства на посетителите чрез добавена реалност. Тя е естествено продължение на дигиталното изложбено пространство и постоянната колекция на галерия „Галерия“, които се намират на ул. „Елисавета Багряна“ 14.

В предаването ще разберете за предстоящите изложби на Дагмар Шюрер и Джулиан Агилар.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.