Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия в НС вика на изслушване Сотир Цацаров

След това изслушване депутатите ще решават дали да поканят и директора на ДАНС

| обновено на 20.01.22 в 18:27
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията вика на изслушване председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.

Повод обаче не е подадената от него оставка, а въпроси, свързани с дейността на ръководения от него орган, които депутатите изпратиха още миналата седмица. 

От какво се интересуват депутатите

Въпроси, свързани с ефективността на Комисията по линия на отнемането на незаконно придобито имущество  - наложени запори, уважени от съда искове, отнето реално имущество, както и колко пъти КПКОНПИ е била осъдена за неправомерни действия  формулираха в продължение на близо час депутатите.

Докато още описваха въпросите дойде новината, че Сотир Цацаров се готви да подаде оставка.

Намерението му официално стана факт този понеделник, а очакванията бяха тази седмица въпросът да бъде обсъден в ресорната парламентарна комисия. Още повече, че  Сотир Цацаров остана и без допуск до класифицирана информация, което според юристи прави трудно да си върши работата дори и до 1 март, от когато той е поискал да бъде освободен.

По зададените въпроси отговорите се очакват до дни, след което ще стане ясно и кога ще бъде изслушването на председателя на КПКОНПИ в оставка.

След това изслушване депутатите ще решават дали да поканят и директора на Държавната агенция "Национална сигурност"  Пламен Тончев във връзка с отнетия допуск до класифицирана на Сотир Цацаров.

От опозицията са настоявали днес той да бъде изслушан заедно с Цацаров, но мнозинството е надделяло това да стане при необходимост.

Заради липсата на медии на заседанието не стана ясно кога ще бъде обсъждана подадената от шефа на Антикорупционната комисия оставка, както и дали се обсъжда ново име за поста му.

Не знаеше и правосъдният министър Надежда Йорданова:

"С мен избор на нов председател на Комисията не е обсъждан. Това, по което ние работим, е разделянето на двете комисии така, както сме го говорили винаги".

Надежда Йорданова коментира лаконично и други готвени реформи в сектор "Правосъдие".

Промените в Закона за съдебната власт в частта за закриването на специализираните съдилища ще се движат по "бърза писта", за разлика от текстовете, касаещи Висшия съдебен съвет, каза тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна