Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: На срещата в Женева САЩ ще отговорят на предложенията на Русия

Вашингтон и Москва усилват реториката и дават сигнали докъде могат да отстъпят

Снимка: Иван Русланов

"Утре в Женева ще бъде връчен официално отговорът на САЩ на предложенията, които направи Руската федерация за отношенията между двете държави в сферата на безопасността и на военната сигурност, както и предложения за деескалация на напрежението, но и условия, които Русия поставя и пред САЩ, и пред НАТО, свързани с общата европейска сигурност. Вашингтон и Москва усилват реториката, дават сигнали докъде могат да отстъпят".

Това заяви пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев, бивш председател на парламентарната комисия по външна политика. 

Той категорично подчерта липсата на Европа в един толкова важен диалог за самата европейска сигурност, което се заявява от европейски политици:

"Заявяват го с тон, че това е недопустимо, но и Русия, и САЩ не приветстват участие на Европа. ... ЕС се оказа без механизъм и без статут за участие в един такъв важен разговор за самия европейски континент - за сигурността и стабилизацията".

Гърдев коментира, че се забелязват и положителни моменти, каквото е възстановяването на Съвета Русия-НАТО, който 2014 г. беше прекратен като формат за намаляване на напрежението:

"Война между Русия и НАТО за Украйна е изключително малко вероятна. ... Няма юридическа база - Украйна не е член на Алианса". 

Анализаторът изтъкна, че интерес предизвиква едно предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган:

"Да даде форум между Киев и Източна Украйна - Донецк и Луганск. Това е свързано с намаляване на напрежението в Черноморския регион и е много важно за нас".

Според Димитър Гърдев със сигурност ще се стигне до нови разговори между Владимир Путин и Джо Байдън.

"Сигурността в Европа касае много Руската федерация. Същевременно САЩ не биха искали до такава степен да заплашат Москва, че да се стигне до един пълномащабен договор между Русия и Китай".

Интервюто на Людмила Железова с Димитър Гърдев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени