Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски консерватор обвини правителството в „изнудване“ на собствените си депутати заради "Партигейт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутат от Консервативната партия, един от призоваващите премера Борис Джонсън да подаде оставка заради „Партигейт“ заяви, че разбунтувалите се тори са подложени на „натиск, сплашване и изнудване“ от министрите. 

Влиятелният депутат Уилям Раг, председател на парламентарната комисия за обществена администрация и конституционни дела, определи действията на правителството като „изнудване“ на собствените си депутати, които замислят отстраняването на Борис Джонсън. Той твърди, че заподозрените в заговор са били заплашени „с публично очерняне на техния имидж“. 

Раг отбеляза, че заподозрените депутати са били заплашени от партийни секретари, че ще бъдат отказани инвестиции в техните избирателни райони. Преминалият в редиците на лейбъристите Крисчън Уейкфорд каза, че е заплашен с отказ за финансиране на училище в неговия район. 

Борис Джонсън отговори, че не е видял доказателства в потвърждение на думите на депутатите. 

Заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър нарече твърденията на депутата „шокиращи“, а лидерът на либералдемократите Ед Дейви каза, че Джонсън „действа по-скоро като шеф на мафията , отколкото като премиер“. 

Борис Джонсън е изправен пред заплаха да бъде остранен като лидер от някои депутати на торите във връзка със скандала със събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени