Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството готви стратегия за управление на язовирите

Снимка: БГНЕС

Правителството ще изготви стратегия за управление на язовирите. Създава се работна група, която да определи кой са най-опасните язовири. В нея ще участват министрите, чиито ведомства стопанисват водоеми:

"Имаме ключови рискове и кризисни обекти, които трябва да се управляват и днес решихме заедно в Министерски съвет, че ще имаме една обща стратегия, една обща работна група да сме сигурни, че имаме ясен механизъм за управлението на тези язовири и се надяваме това да се случи в най-бърз порядък, защото в противен случай не искаме пролетта да ни изненада. В момента е абсолютна бъркотия. Реално наследяваме в момента един ужасен пъзел от неуправляеми добре обекти, които имат реален риск за населението, ако това продължи".

Петков съобщи за 35 опасни язовира към Министерството на икономиката. Трябва да се предприемат мерки и за язовир „Огоста“:

"Вторият по големина язовир с огромна опасност. Ако нещо се случи, самата стена до този момент изглежда, че не е критична чак до степен, че трябва днеска или утре нещо да се направи, но вече има някои индикации, които показват, че ако не вземем мерки, в следващите няколко месеца има опасност тази критичност да се покачи. Не може да рискуваме повече и не може всеки да прехвърля "горещия картоф" към другото министерство, без да има цялостно управление".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени