Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание включи в дневната си програма три допълнителни точки

| обновено на 21.01.22 в 10:48
Снимка: Ани Петрова

Мнозинството в Народното събрание реши в дневната програма да се включат три допълнителни точки.

Освен удължаване действието на бюджета за 2021 година, депутатите ще обсъдят промените в закона за енергетиката, с които се променя числеността и начинът на избиране на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. В дневния ред се включи и обсъждане на процедурни правила за избор на председател и един член на Комисията.

Депутатите ще изберат и постоянните делегации в международните организации.

Срещу допълнителния дневен ред възразиха от ГЕРБ и ДПС, които заявиха, че няма съгласие за избора на постоянните делегации. Депутатът Хамид Хамид от ДПС заяви:
 
"Но да има съгласие на председателския съвет на НС, това е лъжа. Някой ви е подвел. Дори предлагам да разпоредите да се отнеме достъпа до Народното събрание на опозиционните партии, никой да не може да влезе, да може да си правите каквото си искате и да си изберете каквито делегации искате".

Комисията по енергетика в Народното събрание ще обсъди предложение да се намали броят на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 души. В момента председателят на регулатора Иван Иванов и един от комисарите - Евгения Харитонова, са с изтекъл мандат.

За да може регулаторът да стане 5-членен, законопроектът предвижда да отпадне изискването да има един комисар с юридически стаж и още един с икономическа насоченост.

С жребий, теглен в парламента, ще бъдат освободени двама от състава на енергийния и воден регулатор.

Разширява се определението за стаж на кандидатите. В Комисията за енергийно и водно регулиране ще могат да бъдат избирани работили преди това в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти и банковото дело, свързани с енергийния сектор.

Редовният парламентарен контрол ще започне след приключване на законодателната част.

Мнозинството подкрепи искането на вицепремиера Корнелия Нинова да даде информация за състоянието на язовирите в страната в рамките на контрола.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!