Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спаси София“: Столичната община се отнася с ремонта на Театър „София“ като към панелен блок в „Люлин“ 8

Сградата е емблематична и трябва да се запази характера й, смята председателят на САБ арх. Тодор Булев

Снимка: БГНЕС

Сградата на Театър „София“ няма да получи статут на сграда с историческа стойност, ако бъде направен ремонт. Тя в момента не е паметник на културата, а трябва да има такъв статут, каза в студиото на Радио София Стефан Спасов от „Спаси София“.

„Това дава възможност общината да направи един ремонт, както само тя си знае, с един проект, който се отнася със сградата като към панелен блок в „Люлин“ 8 – да я топлоизолира отвън, да я направи много красива отвътре - с гипсокартон и познатите материали, използвани при всеки един друг ремонт, с което ние като гражданска организация и множество специалисти, архитекти, на практика се опитваме да вразумим Столичната община“, каза Стефан Спасов.

По думите му, ремонтът на сградата действително е належащ.

„Това, което ние настояваме е Столичната община да се отнесе към Театър „София“  като към сграда с висока архитектурна стойност и да запази оригиналния й облик и всички детайли в интериора и екстериора на сградата, защото те я правят уникална и това го казват архитектите, които цял живот се занимават с опазване на културното наследство“, добави Спасов.

Сградата е емблематична по своя характер и като интериор, и като екстериор, смята и арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите в България.

„Ще поставя задачата да гледаме на нея като на един културен паметник, при ремонта на който трябва в пълна мярка да се запази неговия исторически оформен, в края на 70-е и началото на 80-е години характер. Оттук нататък работа имат специалистите, които се занимават с този ремонт, тяхна е грижата да намерят именно този материал или да заменят с нещо, което го наподобява максимално, да запазят пластиката на фасадата“, добави арх. Тодор Булев.

Той изрази притеснението си, че ремонтът предвижда промени в интериора и екстериора на сградата.

„Има неподходяща намеса във фасадата. Има промени в характера ѝ и това е нещо, което трябва да се избегне“.

Арх. Булев е дал препоръка на Столичната община да се свържат с арх. Димитър Жеков, който е син на арх. Жеко Жеков, който е автор на сградата.

„Той като негов син е носител на авторските права на баща си и той е продължител на това, което той прави. Той има правото да се произнесе и да защити това, което баща му е създал, по закон това е така“, добави арх. Булев.

Председателят на Съюза на архитектите в България добави, че още преди 15-16 години, Министерството на културата е задвижило процедура за обявяване на сградата за паметник на културата и я е поставило под превантивна защита.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна