Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атидже Алиева-Вели: Приета е най-голямата реформа от 30 години насам в земеделската политика на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира днес онлайн уебинар на тема „Селскостопанската политика на ЕС след 2023 г.

По време на събитието ще бъдат представени промените, заложени в приетия пакет за законодателни реформи на общата селскостопанска политика (ОСП). Ще бъдат разяснени екологичните и социалните цели на новата политика, как тя ще подкрепя малките и средните стопанства и младите земеделски стопани, как ще функционира постоянният резерв за кризи и как ще се гарантира прозрачност на отпусканите помощи и спазване на трудовото законодателство в европейското селско стопанство.

Като че ли в края на три програмни периода и в началото на четвъртия продължаваме да не сме си научили уроците, да не сме си написали домашното, каза пред БНР евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели, член на групата „Обнови Европа“ и на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент.

Приетото в края на миналата година като реформа в общата селскостопанска политика Атидже Алиева определи като „най-голямата реформа от 30 години насам в земеделската политика на Съюза“.

Според нея е предоставена гъвкавост и са съобразени спецификите на отделните държави.

„Стратегическият план е документът, в който е описано за какво ще има пари, колко пари ще се дават за дадени мерки и кога ще има. Защото ние закъсняхме с представянето на нашия стратегически план в Брюксел.“

Свободата в избора на мерки дава възможност да съобразим националните специфики, но целите трябва да бъдат общите цели на ЕС, целите на европейския Зелен пакт“, поясни Атидже Алиева-Вели. По думите ѝ няма как да напишем план, който после да не изпълняваме.

Таванът на директните плащания е един от инструментите, който можем да използваме за по-справедливо разпределение на средствата, така че и малките, и големите земеделци да получават справедливо средствата си, да няма развитие на едните за сметка на другите“, коментира евродепутатът.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна