Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

ВСС трябва да бъде разпуснат предсрочно и това може да стане с елементарно изменение в Закона за съдебната власт

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ? 

Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за действията си и даде възможност на българската прокуратура да изпълнява функциите си в защита на публичния интерес" – се казва в тяхната декларация само ден преди това стана известно, че председателят на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров подава оставка от 1 март. След оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ, кое по Конституция може да бъде основание за предсрочно прекратяване на мандата на Главния прокурор? 

Кои са препъникамъните пред съдебната реформа, неизбежно ли е преструктурирането на ВСС, какви промени трябва да бъдат направени в Закона за съдебната власт – въпроси, които адв. Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, коментира в предаването "Законът и Темида".

"Декларацията за мен беше един силен, макар и малко закъснял символен жест от страна на новото парламентарно мнозинство, което се самоопределя като реформаторско и дойде на крилете и с устрема на протестите с обещание да направи най-сетне радикална реформа именно в съдебната система. Като иконата на тази реформа, целта, е именно елиминирането на Иван Гешев, чието място, очевидно, не е изобщо в магистратурата. Тази декларация, записана като първа точка в коалиционното споразумение, беше един важен и ценностен жест."

Победа за съдебната система или за самия Цацаров е неговата оставка

"Рано е да се каже"... Така или иначе инициативата беше иззета от Цацаров – той е брилянтен тактик. Той направи един изпреварващ ход, защото, когато си подаде оставка, а това е едностранен акт на прекратяване на служебното правоотношение и оттук каквито и нарушения да има, те не могат да бъдат юридически използвани, примерно за дисциплинарно уволнение или дисциплинарно наказание. Т.е. той излиза "чист на бял кон", а сезирайки прокуратурата, с този водевилен жест, той ще бъде "препран" от Гешев, за да излезе чист като ангелче, както излезе Пеевски (той е един от малкото "доказано невинни" и безукорни депутати)."

Прокурорската колегия на ВСС прие становище по повод декларацията на управляващата коалиция с призив за оставката на Иван Гешев. 

"Толкова обръгнахме на странни зарове от страна на прокуратурата... Вече, когато нещо излиза от прокурорската колегия, съм склонен да го възприемам като онези невинаги прилични надписи по обществените тоалетни и не бих го коментирал юридически."

Има ли политическа воля да се случи съдебна реформа у нас?

"Има воля, но за мен остават неясни средствата, остава в зоната на здрача точно какво смятат да се прави. В интервю на Христо Иванов (двигател и идеолог на съдебната реформа в това реформаторски мнозинство) в БНТ той опита да обясни какви ще бъдат стъпките на така желаната от всички ни съдебна реформа. Това, което чух, ме обезпокои. Някак си останах с впечатлението, че ВСС ще бъде оставен да изкара мандата си до 3 октомври 2022 г., което най-вероятно означава, че Гешев също ще оцелее поне дотогава. Категорично не разбрах също – нито сега, нито в предишните изказвания на Кирил Петков и на Христо Иванов – защо те смятат, че ако сега предсрочно бъде разпуснат ВСС, за което има технологични и процесуални способи да се случи, не би могло да се сформира мнозинство в парламента, което да избере читави хора в новия ВСС от съдийската квота. А те смятат, че през октомври това би могло да се случи. Създава се впечатление, че има някакъв консенсус не само между коалиционните партньори, но и с останалите политически сили в парламента (визирам ГЕРБ и ДПС) след октомври да има подкрепа за някакви конституционни промени и за по-сериозни реформи в съдебната власт

Адв. Михаил Екемджиев подчерта, че винаги е подкрепял "Да, България" в желанието ѝ за съдебна реформа, както и Христо Иванов. Но смята, че той дължи обяснение какви точно са тези договорки, които се спестяват на този етап. Защо се разчита, че след октомври ще има по-голяма вероятност да бъде постигнато парламентарно мнозинство от 2/3, за да бъдат излъчени подходящи членове на новия ВСС? 

"Ако устремът на протестите бъде трансформиран в постоянен политически натиск, тук-там престъпните мафиотски триади на задкулисието, на подземието в съдебната система, ще започнат неизбежно да се пропукват." – смята адв. Екимджиев. Той е категоричен, че не трябва да се губи нито минута и ВСС незабавно трябва да бъде разпуснат предсрочно – и това може да стане с елементарно изменение в Закона за съдебната власт. 

Чуйте още в звуковия файл.

Адвокат Михаил Екимджиев е бил прокурор в Районната прокуратура - Пловдив, има над 100 спечелени дела пред Европейския съд по правата на човека. Ръководител е на множество правозащитни проекти, осъществени от “Асоциация за европейска интеграция и права на човека”. Учредител, председател на Управителния съвет, ръководител на проекти, лектор и експерт към “Асоциация за европейска интеграция и права на човека”. Има специализация в Съвета на Европа по Защита правата на човека. Участва в редица международни семинари и обмяна на опит във Великобритания, Чехия, Полша и др. Лектор е на многобройни национални и международни конференции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени