Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

Ръст на икономиката от 4,8%, дефицит от 4,1% от БВП и до 7,3 млрд. лв. нов дълг в рамката на Бюджет 2022

| обновено на 21.01.22 в 16:10
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС, архив

Като „бюджет на икономическия растеж“ определи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изготвения проект на финансова рамка. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.Тя ще влезе в сила от 1 април, от когато минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лева. Въпреки недоволството на част от бизнеса, максималният осигурителен праг се увеличава от 3 000 на 3 400 лева.

Какво още предвижда проектобюджета за тази година

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Василев. Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв., той отговори:

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г.:

"Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани", заяви министър Василев.

С Бюджет 2022-ра Асен Василев иска да постави нов подход в бюджетирането:

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздават пари на калпак, не раздава пари в чували,  а инвестира – в проекти, с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата инфраструктура“.

Ето и как звучи този подход чрез част от основните параметри, заложени в проектобюджета за годината:

„В този бюджет на икономическия растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което с 1,2% повече от ръста тази година, заложено е за намаление на безработицата от 5,4% на 5%, и дефицит  без Covid мерките от 2,5%, с Covid мерките – 4,1%.“

Това е дефицитът на касова основа. На начислена основа недостигът в хазната е малко над три процента.

Независимо какво е отношението спрямо брутния вътрешен продукт, в числа това означава дефицит от 5 милиарда и 900 милиона лева.

Тази година се очаква да изтеглим 7 милиарда и 300 милиона лева нов дълг.

С три милиарда лева от него ще погасим стари задължения, а останалите 4 милиарда и 300 милиона лева ще отидат за покриване на дефицита.

Средногодишната инфлация тази година ще бъде 5,6 на сто. В социалната политика от 1 юли по Швейцарското правило ще се увеличат пенсиите с 6,1 на сто.

Минималната работна заплата и обезщетението за майчинство през втората година стават 710 лева.

Обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 15 лева дневно, а максималният осигурителен праг достига до 3 400 лева.

Образованието остава ключов приоритет.

За първи път ще се отделят средства за специална програма, която ще насърчава участието на учениците в спортни състезания. Предвидени са и средства за здравеопазването, а по редица пера – например по договорите за ваксини, са заложени плащания по вече съществуващи договори.

Същото важи и за парите за отбрана, обясни Асен Василев, който припомни, че през лятото предстои актуализация на бюджета:

„Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат остойностени и заложени в този бюджет поради краткото време, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат остойностени и заложени в един размер. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и които са ключови за съответните министерства“.

Разходите, заложени в проектобюджета, са над 63 милиарда и 153 милиона лева, а приходи - над 57 милиарда и 250 милиона лева.

Асен Василев уточни, че през лятото, когато ще има актуализация, няма да се мисли за покачване на дефицита, който на касова основа е 4,1 % от брутния вътрешен продукт. 

Данъчните ставки остават такива, каквито са в момента в общия случай. Както неведнъж е подчертавано, ще отпадне данъка върху лихвите по спестяванията и ще има ограничаване на данък „уикенд“, който няма как да отпадне заради европейски изисквания, уточни още Василев.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще е актуализацията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени