Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков каза пред съда версията си

| обновено на 21.01.22 в 21:29
Кристиан Николов влиза за делото в Софийски градски съд, 1 декември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

На 4 март започват финалните пледоарии по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Близо два часа подсъдимият Кристиан Николов даваше днес обяснения за случилото се на 19 април 2020 г. и за първи път разказа пред Софийския градски съд своята версия за причините за тежката катастрофа.

23-годишният мъж е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ. Наказанието за това престъпление е затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Днес Кристиан Николов каза, че няма конкретен спомен за момента, в който е ударил автомобила на телевизионния водещ, защото малко преди това е загубил съзнание. Отрече да е употребявал наркотици.

На следващия ден разбрал, че загиналият е Милен Цветков и че е починал:

„Когато разбрах, че е починал, светът ми свърши“, каза пред съдебния състав Николов.

Висока скорост, наркотици в кръвта и липса на спирачен път мотивираха прокуратурата да повдигне най-тежкото обвинение на Николов, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ - престъпление, за което може да получи дори и доживотен затвор.

По отношение на наркотиците той обясни, че не е употребявал и предположи, че са попаднали в кръвта му от питие, което погълнал предната вечер на купон в дома си.

Каза че от него се почувствал зле, включително и на следващия ден.

Нямаше предположение как са попаднали наркотиците в него, но беше категоричен, че ако е знаел, че има - нямало да се качи на колата, нито без притеснения да се съгласи на тест след катастрофата и на кръвно изследване:

„Той е имал възможност да откаже да даде проба за дрегер, както и кръвна проба и тогава нямаше да има тези последици- той е бил абсолютно сигурен, че в неговата кръв няма нищо, защото той не е употребявал наркотици, във всеки случай не ги е употребявал умишлено, подкрепи клиента си адвокатът му Константин Симеонов.

За скоростта и удара по колата на чакащия на червен светофар Цветков обяснението на Кристиан Николов беше, че няма обяснение, защото няма спомен. Разказа, че малко преди катастрофата се почувствал зле и първите му спомени са от секундите след удара.

„Замъгляване на съзнанието – вече в каква форма, по какъв начин се е случило, очевидно, че се е случило. Дали от умора, дали е свързано с нещата, които са намерени в неговата кръв по някакъв начин, трудно е да отговоря“, коментира адвокат Симеонов, защитникът на подсъдимия

Подробно Кристиан Николов разказа за действията си след катастрофата, както и помощта, която е оказал на Милен Цветков.

Каза, че е разбрал на другият ден кой е човекът, който е ударил и че когато научил, че е починал , изпаднал в шок.

За пореден път 23-годишният мъж изказа съболезнования към близките на журналиста и заяви, че ще поеме своята отговорност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени