Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рябков: Русия очаква следващата седмица отговор от САЩ на предложенията за гаранции за сигурност

| обновено на 21.01.22 в 14:22
Сергей Рябков, зам.-външен министър на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва очаква да получи писмен отговор от Вашингтон на исканията си за гаранции за сигурност следващата седмица, заяви в петък пред журналисти в Женева руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Рябков каза, че Русия обвинява Съединените щати за факта, че двустранните връзки са близо до "опасна критична линия", но се надява да убеди Вашингтон да промени подхода си.

Той също така посочи, че ескалацията ще усложни допълнително отношенията на Русия със САЩ и няма да осигури подходящ фон за смислени преговори.

Първият план на споразумението между Русия и САЩ беше представен от руското външно министерство на 17 декември 2021 г. Дискусиите по тези теми започнаха на 10 януари в Женева и след това продължиха на 12 януари в Брюксел, но без да бъде постигнат напредък.

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещнат днес в Женева на фона на опасенията на Запада, че Русия може да нахлуе в съседката й Украйна.

Русия отрича да е планирала подобна атака, но посочва, че може да предприеме "неуточнени" военни действия, ако списъкът с искания не бъде изпълнен, включително обещанието на НАТО никога да не допусне Украйна да членова в алианса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени