Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Тагарев: Искането на Русия не е изненадващо, а част от агресивното говорене на Кремъл

Добре е във формата на КСНС да бъде препотвърден цивилизационният избор на България

Проф. Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

"От искането и изказа на Русия могат да са изненадани определени групи в България, които клонят към доста по-добри отношения с Москва, независимо какво тя прави". Това каза пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната, във връзка с искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния.

Според него искането на Русия не е изненадващо, а е част от потока на искания, които Кремъл отправя през последните седмици и месеци:

"Това е една линия на агресивно говорене, което продължи и външният министър Сергей Лавров". 

По думите на проф. Тагарев позицията на премиера Кирил Петков е била достатъчно бързо изразена от най-високата трибуна в страната - Народното събрание.

Военният експерт изказа недоумение защо от чужди медии в България научаваме новините за планирано изпращане на изтребители от Испания у нас. 

Той определи това като "леко странно" и попита дали тази информация има потвърждение от официални български институции.

"Официални изявления за това би трябвало да дойдат от Министерството на отбраната и намирам за странно, че не са дошли".   

Би било полезно да се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента по темата за исканото от Русия изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния, смята проф. Тагарев.

"Има сценарии, при които България може да изпита негативни влияния от развитието на обстановката около Украйна, и си заслужава това да бъде обсъдено. Необходимо е да търсим консенсус за това какво правим. Г-н Петков зададе тона и посоката, в която трябва да бъде търсен този консенсус. България от десетилетия е избрала своя път", коментира бившият министър на отбраната. 

Според него е добре във формата на КСНС да бъде препотвърден цивилизационният избор на България да бъде член на НОТО и ЕС.

"Русия води агресивна политика в Черноморския регион и изглежда е готова да използва всякакви средства, за да постигне своите неоимперски цели в този регион. ... Не може един да се въоръжава до зъби, а ние да кажем, че няма да правим нищо, защото искаме да има туристи и газопроводи. На силата се отговаря със сила", посочи военният експерт.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Тодор Тагарев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.