Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дулово се жалва от три пъти по-високи сметки за ток

Улица със соларни лампи в Кайнарджа
Снимка: Незабравка Кирова

Кризата с цената на тока не подминава и общини в Силистренска област.

Три пъти по-високи са сметките за електрическа енергия, които е трябвало да бъдат платени за месеците ноември и декември от кмета на Дулово д-р Юксел Ахмед за издръжката на детските градини. Рискът там е не само да преминат към почасово улично осветление, но и без ток да остане общинската болница.

От високи сметки се оплакват и в друга силистренска община – Кайнарджа, но там имат предимство с лампите по улиците в селата. От десет години осветлението е соларно и спестяват по близо 35% от разходите за електрическа енергия. Преди десетина години Кайнарджа прояви далновидност и построи система за улично осветление, захранвана със слънчева енергия. Проектът бе на стойност близо два милиона лева, като в 8 населени места са монтирани близо 500 осветителни тела, съдържащи слънчеви панели и акумулаторни батерии.

Общината е с най-ниска ставка за развитие в региона и се смята за изостанал селски район, но чрез този проект тя ежегодно спестява десетки хиляди левове от сметки за електричество за уличното осветление, разказа кметът Любен Сивев и не пропусна да подчертае, че въпреки това скочилата цена на тока дава отражение и върху техния общински бюджет.

В годините соларното улично осветление доказа предимството си дори и в тежки зимни дни, в когато заради метеорологични условия нямаше ток по селата. Тогава във вечерните часове само соларните лампи осветяваха пътя на жителите, за да могат да стигнат до близките си, до магазина или доктора.

Кайнарджа преди време бе дадена за пример дори и в европейската столица Брюксел. Днес кметът Любен Сивев продължава да съветва своите колеги, че в соларното осветление е бъдещето.

За разлика от разходите за ток в последните десет години общината е направила пренебрежимо малко разходи по поддръжката на соларната система.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Незабравка Кирова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!