Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите инициативи в Художествена галерия – Казанлък

Снимка: Художествена галерия - Казанлък

Пандемията осуети откриването на най-новата изложба от календара на Художествената галерия в Казанлък „Срещи“ на Румен Петков, като тя се отложи за близко бъдеще. 

В галерията обаче до 30 януари може да бъде видяна експозицията „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е част от проявите по повод 75 години от основаването на ЮНЕСКО и 65 от българското членство в организацията. 

Отскоро в депото на Художествената галерия в Казанлък се провеждат лекции, или по-скоро „сказки“, както ги нарече новият директор Пламен Петров. Първоначално плахо посетени, те вече се радват на траен интерес от публиката. Първата за годината беше посветена на 125 години от рождението на Иван Милев. 

Тази събота от 13.30 ще се състои поредната лекция на тема: „Как се създава една изложба?“ Ето част от анонса за проявата: „Ще обърнем внимание и на всички стъпки, които трябва да извърви екипът, създаващ една изложба – от изграждането на концепцията, през селекцията на творбите, тяхната подготовка за експониране, изграждането на изложбената сценография, дизайна на всички визуални материали, които я съпътстват, трансферирането на творбите, до създаването на каталог и публичния живот на изложбата. За част от тези процеси има множество законодателни и нормативни регулационни рамки, които също няма да убягнат от разказа ни, както и темата за модните тенденции при създаването на една временна експозиция.“ 

Повече чуйте от директора на галерията Пламен Петров.

Снимки – Художествена галерия - Казанлък
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени