Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Девин започва процедура по възлагане на спешен ремонт на пътя към Триград

2
Пътят към Триград (14.12.2021 г.)
Снимка: Пресцентър Община Смолян

Община Девин започва процедура по възлагане на спешен ремонт на пътя към Триград, а прогнозната стойност на обекта е 1,5 млн. лева с ДДС. Поръчката е със съкратени срокове заради нуждата от бързо възстановяване на затворения път след обявеното на 12 декември 2020 година бедствено положение. Средствата за възстановителните дейности все още не са осигурени.

40 дни след обилните снеговалежи в Смолянско все още няма достъп до девинското село Триград.

Възлагането е планирано да стане на инженеринг, т.е. за проектиране, неотложни ремонтно-възстановителни работи и авторски надзор.

Обектът е разделен на три обособени позиции – това са двата поразени най-сериозно участъка от пътя, както и укрепване до тунела при пещера „Дяволско гърло“. 

Оферти ще се приемат до 24 януари, а ще се отварят ден по-късно. Срокът, в който трябва да се изпълнят дейностите, е 75 календарни дни.

Кметът на село Триград Емил Гогушев е обнадежден, че пътят ще бъде възстановен.

Местни хора дори са готови да се включат с труд във възстановителните дейности на пътя.

Жителите на Триград осъзнават, че им предстоят още по-трудни дни, когато започне ремонтът на пътя, тъй като тогава той ще бъде изцяло затворен.

Радост Караиванова от инициативния комитет „За спасяване на Триград“ каза, че в началото на януари в регионалното министерство и в Министерски съвет е входирана подписка с исканията на над 2500 души.

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия